Lähiruuan hyodyntäminen edellyttää asennettatahtoa ja vähän tekniikkaa

Sodankylässä on lähiruuan käytöllä pitkät perinteet, lähiruokaa on haluttu käyttää. Ratkai-suun päädyttiin erityisesti aluetaloudellisista syistä; mikäli ruoka-aineet hankitaan puolival-misteina, valuvat ostoihin käytetyt rahat muualle Suomeen tai jopa ulkomaille. Paikallisten elintarvikkeiden ostoihin käytetty raha jää lähialueille.

Sodankylän kunnan ruokapalvelut (yhtiöittämisen jälkeen Pohjois-Lapin Ruoka Oy) on aloit-tanut järjestelmällisen kehitystyön lähiruuan käytön lisäämiseksi julkisissa ruokapalveluissa 2010-luvun alkupuolella. Sodankylän kunnan lokakuussa 2014 avattu moderni keskuskeittiö on ollut avainasemassa lähiruokatuotannon edistämisessä, ilman sitä tulokset olisivat jää-neet paljon heikommiksi.

Keskuskeittiö on suunniteltu ja rakennettu lähiruokaperiaatteelle, se voi vastaanottaa ja val-mistaa ruokaa paikallisista tuotteista juureksista, vihanneksista, lihasta ja kalasta. Tämä näkyy monista yksityiskohdista, esimerkkinä mainittakoon perunavarasto; keskuskeittiöön voidaan ostaa normaalia multaista perunaa, varastoida ja pestä ne itse ja käyttää omassa keittiössä. Varastoon mahtuu perunaa useiden kuukausien kulutusta varten. Tyypillisessä suurkeittiössä varastot ovat hyvin pienet, sinne toimitettavan perunan on oltava minimis-säänkin pestyä. Maaseutualueiden viljelijöillä ei pesuun soveltuvia tiloja ja laitteita yleensä ole, jolloin he eivät voi perunaa toimittaa.

Toisena esimerkkinä voidaan mainita uunit. Uuneissa kehittyneet ajastus- ja matalalämpö-toiminnot. Niiden ansiota keittiölle voidaan hankkia edullisia ruhonosia tai muita vaikeasti hyödynnettäviä raaka-aineita, jotka muutoin menisivät jopa hukkaan. Automatiikka ohjaa ruuan kypsennystä ilman ylimääräistä ihmistyötä.