Tietoa hankkeesta

Kala hangella

Lappilaista kalaa ammattikeittiöille

 Lapissa lähiruoalla on vahva asema, mutta villikalan saaminen matkailukeskusten ja kuntien ammattikeittiöihin on yhä haaste. “Lappilaista kalaa ammattikeittiöille” on EU-osarahoitteinen kehityshanke, jonka tavoitteena on parantaa paikallisen kalan saatavuutta, käyttöä ja jalostusta.

Miksi hanke on tärkeä?

Kotimaisen kalan käyttöä halutaan lisätä, mutta Lapissa haasteena ovat pitkät toimitusmatkat, sesonkivaihtelut ja varastoinnin ongelmat. Hankkeessa kehitetään ratkaisuja, joilla lappilainen kala saadaan helpommin ammattikeittiöiden käyttöön.

Matkailijoita paikallinen ruoka kiinnostaa, paikallisella ruoalla parannetaan myös matkailuyritysten kilpailukykyä. 

Autoja ajamassa järvimaisemaa halkovalla tiellä.
Kaksi henkilöä solmimassa sopimusta.

Hankkeen tavoitteet

  • lisätä lappilaisen kalan kysyntää ammattikeittiöissä
  • luoda toimivia verkostoja kalastajien, jalostajien, logistiikan ja keittiöiden välille
  • kehittää uusia kalatuotteita ammattikeittiöiden tarpeisiin
  • tarjota koulutusta kalastajille ja keittiöhenkilöstölle mm. laadusta, jäljitettävyydestä ja sopimuskäytännöistä
     

Käytännön toimet

Hankkeessa kokeillaan uusia logistisia ja varastointimalleja, joilla kalan saatavuus voidaan varmistaa ympäri vuoden. Samalla kehitetään ja testataan uusia tuotteita – esimerkiksi villikalapihvejä ja -pyöryköitä – yhteistyössä Sodankylän keskuskeittiön kanssa.

Kalastajille ja keittiöille järjestetään koulutuksia ja työpajoja, joissa vahvistetaan osaamista lähikalan hyödyntämisestä.

Hankkeen myötä Lapissa syntyy uusia toimintatapoja ja yhteistyömalleja, jotka hyödyttävät sekä kalastajia että ammattikeittiöitä. Tavoitteena on, että laadukasta lähikalaa on saatavilla oikeaan aikaan – ja että Lapin lähiruoka nousee uudelle tasolle.

Seuraa hankkeen etenemistä Ajankohtaista -sivulla ja tule mukaan tapahtumiin!

Ruokailutilanne, jossa kaksi henkilöä nauttivat kala-annoksista.