Lähiruoka kallista – Ei suinkaan

Lähiruokaa pidetään usein kalliina, ja siksi sitä ei kuulemma voida käyttää vaikkapa kouluruokailussa. Näin ei asia suinkaan ole.

Pohjois-Lapin Ruoka Oy (toimii Sodankylässä, Inarissa, Pelkosenniemellä, Savukoskella ja Utsjoella) kouluruokailussa käytetään varsin paljon lähiruokaa. Poronliha ja lammas ovat 100 %:sti lappilaisia, käytettävästä naudanlihasta lähes 90 % on lappilaista alkuperää: Mikäli naudanlihajalosteet lasketaan mukaan, laskee lappilaisen raaka-aineen osuus hieman, mutta on silti 70-80 %. Osuus on todella korkea, juuri korkeammaksi sitä ei enää voi saada. Muuta lihaa, sikaa ja kanaa, käytetään varsin vähän.

Kala on pääsääntöisesti paikallista haukea ja ahventa. Suurkeittiöissä tyypillinen norjalainen sei on korvattu kokonaan paikallisella kalalla.

Suurin yllätys on ehkä aterian hinta, keskimääräinen kouluaterian hinta on lappilaista keskitasoa. Vaikka laatuun ja raaka-aineisiin panostetaan, ei ruuan silti tarvitse olla kallista. Jos säästää pitää, säästämme jotain muusta. 

Edullisen hinnan salaisuuksia ovat reseptiikka ja valmistustekniikka. Erityisen suuressa roolissa on matalalämpöinen kypsennys; pitkällä kypsennysajalla ja matalalla lämpötilalla saadaan edullisista raaka-aineista maistuvaa ruokaa hyvin edullisella hinnalla.